Ervaringen van acupunctuur uit de praktijk

Marloes

Onlangs kreeg ik de vraag om een webtekst te schrijven voor een acupuncturist uit de buurt. Een leuke opdracht, ook al is acupunctuur mij niet echt bekend. Tijdens een gezellig persoonlijk interview met Hilde Desmet, acupuncturist uit Molenhoek, leer ik meer over de theorie achter de acupunctuur. Boeiend en indrukwekkend, acupunctuur is een eeuwenoude techniek om de natuurlijke balans van de mens te verbeteren. Ik luister met grote interesse en krijg vervolgens de uitnodiging om zelf een behandeling te ondergaan. Nou, een webtekst maken is natuurlijk prima, maar zo’n behandeling ondergaan vind ik toch wel spannend. En toch, mijn nieuwsgierigheid wint!

De behandeling

Hilde stelt me gerust. De naaldjes gaan niet diep in je huid dus ik hoef niet bang te zijn voor pijn. Ik merk dat ik Hilde vertrouw, ze heeft een warme en liefdevolle uitstraling en ik durf me open te stellen voor deze nieuwe ervaring. Hilde vraagt naar eventuele lichamelijke klachten en ik vertel haar dat ik 3 dagen eerder 2 verstandskiezen heb laten trekken waardoor ik nogal last heb van mijn kaakbot. Ze gaat meteen op zoek naar de juiste acupunctuurpositie voor de naald om de energie vrij te maken en weer te laten stromen, zodat mijn kaak minder pijn zal geven. Ze zet een naaldje precies op het juiste punt en dat voelt heel goed. Gek, het is net alsof iemand een pleister plakt op de zere plek. Ik krijg nog meer naalden in mijn hoofd, polsen en voeten en het doet inderdaad geen pijn. Eigenlijk ligt het wel lekker op de behandeltafel in een kamertje waar ik me prima kan ontspannen. Ik voel dat er vanalles gebeurt in mijn lijf, mijn buik gaat rommelen en ik voel een heerlijke koele wind onder mijn lichaam doortrekken. Bijzonder. Nou ja, wat het ook is, ik lig heerlijk en ik voel een diepe ontspanning. Wat een zalige afsluiting na een dag hard werken.

Over acupunctuur

Acupunctuur is onderdeel van de Chinese Traditionele Geneeskunde. Deze bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens.

Dit betekent dat ziekte niet wordt gezien als een op zichzelf staand verschijnsel, maar als een  uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de persoonlijke energiehuishouding uit balans is. En acupunctuur kan dan helpen om de energiehuishouding weer in balans te brengen. Dit gebeurt door naalden die in speciale punten worden geprikt in het lichaam. Die prikkels kunnen vervolgens de energie weer vrijmaken en laten stromen.

Over Hilde Desmet

Hilde is acupuncturist uit Molenhoek en zij is gespecialiseerd in zwangerschapsbegeleiding. Ze heeft Acupunctuur, Tuina en medische Qi Gong gestudeerd aan het Opleidingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeswijzen (OTCG) in Antwerpen. Ze is sinds 2013 actief als acupuncturist. Haar manier van werken is betrokken en zorgvuldig en ze neemt goed de tijd om de werkelijke behoefte van de cliënt te ontdekken.

Het was een bijzondere ervaring, deze sprong in het diepe. Maar ik werd beloond, ik kwam in een warm bad waar het heerlijk toeven was. En mijn kaakpijn? Die was de volgende dag helemaal verdwenen. Bijna jammer eigenlijk want ik zou nog wel een keer terug willen.


Lotte

Ik heb de tuinabehandelingen aangevuld met acupunctuur als prettig en ondersteunend ervaren bij mijn rsi klachten. De massage en acupunctuur zorgden ervoor dat de klachten de dagen daarna afnamen en ik meer ontspanning ervoer in mijn lichaam. Wat ik wonderlijk vond, was dat het plaatsen van de naalden nauwelijks pijn deed. Daarnaast gaf hilde nuttige tips om te gebruiken op werkdagen, zodat ik zelf ook handvatten had om de spanning in mijn armen en schouders los te laten.


Hilde – eigen ervaring

Zwanger worden

Na 6 maanden proberen zwanger te worden besloot ik mijn acupunctuur zelf toe te passen. Tussen twee cycli in heb ik me volgens de protocollen 9 keer behandeld. Het resultaat mocht er zijn: we waren zwanger en kregen onze eerste zoon Lars na een vlekkeloze zwangerschap. Zo ging het ook bij de volgende twee zwangerschappen: vanaf het moment dat ik de tijd nam om acupunctuur bij mezelf toe te passen werd ik zwanger. Het effect van de acupunctuur was zo overduidelijk voor me! Tijdens het prikken voelde ik zelfs de werking in mijn buik.

Geboorte – stuitbevalling

Lars bleek in stuit te liggen. Aangezien ik niet veel echo’s wilde, kwamen we daar een week voor de geboorte op uit. Met moxa heb ik het punt behandeld om de baby te laten draaien. Het was opmerkelijk hoe hij hierop tekeer ging in mijn buik. Ik was helaas al te ver in de zwangerschap en bleek achteraf een tussenschot in mijn baarmoeder te hebben waardoor hij geen plek meer had om te draaien. Maar hij kreeg de energie van de behandeling zeker mee! Ook heb ik toen met de moxa een punt behandeld van de miltmeridiaan die er voor zorgt dat het bloed binnen de bloedbanen blijft. Dankzij deze kleine handeling heb ik maar twee deciliter bloed verloren tijdens een stuitbevalling.

Tijdens de bevalling heb ik mijn man flink aan het werk gezet. Bij elke wee wist hij op welke punten hij moest drukken om het geboorteproces te helpen.

Miskraam

Sinds het begin van de zwangerschap was ik behoorlijk moe. Ik lag dagelijks 2 a 3 uur op de bank te slapen. Mijn lichaam was blijkbaar hard aan het werk. Sinds week 14 kreeg ik weer meer energie. Achteraf werd duidelijk dat dat te maken had met het overlijden van Florian.

Na 17,5 week kreeg ik ’s avonds veel bloedverlies waarop we de verloskundige inschakelde. We konden thuis het hartje niet horen en gingen samen naar het ziekenhuis waar we er ’s nachts achter kwamen dat Florian overleden was. We mochten weer naar huis toe om af te wachten of er een spontane bevalling zou komen. De volgende ochtend kwam hij. Maar aangezien ik geen weeën had stagneerde het proces. Heel blij dat dit thuis gebeurde, zodat ik mijn acupunctuurbenodigdheden bij de hand had. Onze verloskundige stond reeds klaar met een spuit syntocinon om de weeën op te wekken, maar stelde het even uit zodat ik eerst met acupunctuur aan de slag kon. Met een aantal acupunctuurnaalden op de juiste plekken en de juiste manipulatie kwam Florian ter wereld. Ook voor de placenta werd er nog eens extra geprikt en ook hierbij had ik geen westerse medicatie bij nodig.

Door mijn acupunctuurbehandeling ben ik gespaard gebleven van een curretage. Blij dat ik niet na alle ellende en emoties ook nog eens onder narcose moest! Heel fijn ook dat de bevalling thuis kon gebeuren met een zorgzame verloskundige, Audrey Leenders van www.verlosmekundig.nl, die open stond voor het gebruik van acupunctuur!

Zwanger na de miskraam

Inmiddels ben ik voor de derde keer zwanger. Ondanks dat het allemaal voorspoedig verloopt, heb ik heel veel moeite om te vertrouwen dat het goed zal gaan. Maar gelukkig heb ik hier ook de juiste acupunctuurpunten voor om me af en toe weer met de voeten op de grond te krijgen.

Herstel na mijn zwangerschap en verwerking van de miskraam

Regelmatig ben ik even gaan liggen met naalden op de juiste plekken. Het zorgde er voor dat ik weer kracht en energie kreeg. Na de miskraam hebben mijn behandelingen ook enorm geholpen om rust en acceptatie te krijgen in het rouwproces.

Borstvoeding

Ik heb 16 maanden borstvoeding mogen geven. Een heerlijk gevoel om je kind de geborgenheid te mogen en kunnen bieden en van goede voeding te voorzien in het prille begin! Met acupunctuur heb je veel hulpmogelijkheden om de borstvoeding op gang te krijgen, om bij ontstekingen in te grijpen en om te helpen bij het beëindigen van de borstvoedingsperiode. Als afstudeerscriptie had ik “Borstvoeding en acupunctuur” als thema. Ik was namelijk zwanger tijdens mijn studie en wou het praktisch voor mezelf houden.

Neem contact op om te kijken wat acupunctuur voor jou kan betekenen.